Zes ambassadeurs bezoeken Amerongen

Op zaterdag 15 oktober organiseert Kasteel Amerongen het symposium ‘Rampjaar 1672: Diplomatie in Oorlogstijd’. Tijdens het symposium staat de vraag ‘in hoeverre kunnen we leren van het verleden?’ centraal. In de Andrieskerk in Amerongen spreken twee vooraanstaande historici over (publieks)diplomatie ten tijde van het Rampjaar. ’s Middags laten zes ambassadeurs hun licht schijnen op diplomatie in oorlogstijd. Hoe belangrijk was diplomatie in 1672 en hoe belangrijk is het nu?

Europese ambassadeurs over diplomatie

Godard Adriaan van Reede, heer van Amerongen, reisde als diplomaat langs diverse Europese hoven om steun te vragen voor Nederland. Dankzij zijn bewaarde brieven hebben we inzicht gekregen in het werk van een diplomaat in de 17e eeuw. Zes ambassadeurs zullen tijdens het symposium ingaan op de werking van diplomatie in 2022 en de rol van de diplomaat. Mr. Ed Kronenburg, voormalig secretaris-generaal (SG) van het ministerie van Buitenlandse Zaken (2008-2012), begeleidt het middagprogramma. We verwelkomen de volgende ambassadeurs:

  • Ambassadeur België 🇧🇪, mevr. A. van Calster
  • Ambassadeur Bosnië 🇧🇦, dhr. A. Šahović
  • Ambassadeur Duitsland 🇩🇪, dhr. dr. C.J. Nunn
  • Ambassadeur Frankrijk 🇫🇷, H.E. dhr. F. Alabrune
  • Ambassadeur Oekraïne 🇺🇦, dhr. M. Kononenko
  • Ambassadeur Verenigd Koninkrijk 🇬🇧, mevr. J. Roper, vertegenwoordigd door militair attaché Colonel P. Strudwick

Publieksdiplomatie ten tijde van Lodewijk XIV

Het ochtendprogramma is gevuld met lezingen van dr. Philip Mansel (vooraanstaand historicus en biograaf van het boek Lodewijk XIV – Koning van de wereld) over Lodewijk XIV en Diplomatie: van Den Haag tot Constantinopel en dr. Nina Lamal (historica en postdoctoraal onderzoeker bij NL-Lab) over Publieksdiplomatie in de 17e eeuw.

Goet en Bloet: Strijdvaardige familie verliest kasteel in Rampjaar 1672

Om het Rampjaar te herdenken is de expositie Goet en Bloet te zien in Kasteel Amerongen. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal vanuit het oogpunt van de familie Van Reede: een invloedrijke adellijke familie die een cruciale rol heeft gespeeld in deze roerige tijden.