Goet en Bloet

Strijdvaardige familie verliest kasteel in Rampjaar 1672

In 2022 was het precies 350 jaar geleden dat het Rampjaar (1672 – 1673) plaatsvond. Om het Rampjaar te herdenken is tot en met 2 juli 2023 de tentoonstelling Goet en Bloet: strijdvaardige familie verliest kasteel in Rampjaar 1672 te zien.

Troepenmachten van Frankrijk en Duitsland vielen Nederland binnen en verwoesten en terroriseerden een groot deel van ons land. Kasteel Amerongen werd op 21 februari 1673 geplunderd en platgebrand door de troepen van Lodewijk XIV, koning van Frankrijk.

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal vanuit het oogpunt van de familie van Reede: een invloedrijk adellijke familie die een cruciale rol heeft gespeeld in deze roerige tijden. Hun unieke brieven en bijzondere voorwerpen uit deze tijd zijn bewaard gebleven en geven zo de persoonlijke beleving van het Rampjaar weer.

Online kaartverkoop

Koop hier online entreekaarten om verzekerd te zijn van een bezoek aan Kasteel Amerongen.

Openingstijden

Bekijk hier de actuele openingstijden

Toegangsprijzen

De familie van Reede

In de expositie maak je kennis met Godard Adriaan van Reede: diplomaat en heer van Amerongen die zijn have en goed achter laat om hulptroepen te halen in Berlijn. Zijn zoon, Godard van Reede, die zijn ‘goet en bloet’ op het spel zet door in het leger te strijden tegen de Fransen. En Margaretha Turnor, vrouwe van Amerongen die het Kasteel tot het laatst wil behouden.

Meer over de tentoonstelling
Speuren op het kasteel

Kinderen vanaf 10 jaar gaan samen met Titie en Citroentje op speurtocht en leren spelenderwijs meer over het Rampjaar 1672 en Goet en Bloet.

Rondleidingen door de tentoonstelling

De indringende verhalen over het Rampjaar 1672-1673 worden door onze deskundige rondleiders en zaalgidsen vertelt door de ogen van de strijdvaardige familie van Kasteel Amerongen.

Mede mogelijk gemaakt door

Nu te zien:

zuinigheid met vlijt, adellijke duurzaamheid

een fraay huys

Vanaf 4 juli 2023 zijn de fraaiste kamers van Kasteel Amerongen weer geopend. Tot en met 17 december kun je eindelijk de koningskamer komen bewonderen en is na lange tijd de bibliotheek weer open. 

Tijdens het thema Een fraay Huys: zuinigheid met vlijt, adellijke duurzaamheid, vertellen we verhalen over 350 jaar lang het zo mooi mogelijk maken, en vooral ook houden, van Kasteel Amerongen. De verhalen achter de vele mooie objecten schetsen de geschiedenis van de bewoners. Hierdoor zien we wat deze adellijke familie belangrijk vond en waarom er zo zorgvuldig met alles werd omgegaan. Spullen nalaten aan volgende generaties en het eeuwenlang bewaren van de zaken die je hebt geërfd, speelde een belangrijke rol. 

Nu te zien:

Hoe was het om te wonen op Kasteel Amerongen?

Leven op HET landgoed

Van donderdag tot en met zaterdag is er elk uur een rondleiding door het kasteel. Er zijn vele trappen dus deze rondleiding is alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn.
Op zondagen wandel je op eigen gelegenheid door het kasteel. Er staan gidsen in de zalen die je verhalen vertellen en al je vragen kunnen beantwoorden.
Let op: koop je kaarten vooraf online via onze website zodat je zeker weet dat er plek is.