Goet en Bloet: tentoonstelling in Kasteel Amerongen over het Rampjaar 1672

Tentoonstelling Goet en Bloet

In 2022 is het precies 350 jaar geleden dat het Rampjaar (1672 – 1673) plaatsvond. Troepenmachten van Frankrijk en Duitsland vielen Nederland binnen en verwoesten en terroriseerden een groot deel van ons land. Kasteel Amerongen werd op 21 februari 1673 geplunderd en platgebrand door de troepen van Lodewijk XIV, koning van Frankrijk. Om het Rampjaar te herdenken is tot en met 2 juli 2023 een expositie te zien in Kasteel Amerongen: Goet en Bloet. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal vanuit het oogpunt van de familie van Reede: een invloedrijk adellijke familie die een cruciale rol heeft gespeeld in deze roerige tijden.

Godard Adriaan van Reede: diplomaat en heer van Amerongen laat zijn have en goed achter om hulptroepen te halen in Berlijn. Zijn zoon, Godard van Reede, die zijn ‘goet en bloet’ op het spel zet door in het leger te strijden tegen de Fransen. En Margaretha Turnor, vrouwe van Amerongen die het Kasteel tot het laatst wil behouden. Unieke brieven uit deze tijd zijn bewaard gebleven en geven een persoonlijk inkijkje in de beleving van het Rampjaar door de familie van Reede. De expositie op het Kasteel leidt door de verhalen van de familie en toont veerkracht in tijden van ramp.

Rondleidingen en zaalgidsen

Op dinsdag t/m vrijdag is er elk uur een rondleiding door de tentoonstelling. Op zaterdag en zondag wandel je op eigen gelegenheid door het kasteel en staan de zaalgidsen voor je klaar om al je vragen te beantwoorden of om je meer te vertellen.

Let op: koop je kaarten vooraf online via onze website zodat je zeker weet dat er plek is.

Datum

24-04-2023 - 02-07-2023
Verlopen!