Voor kinderen

Speurtochten, zaklampentochten en meer

In de kasteeltuin en het huis is er van alles te beleven voor kinderen. Met name in de weekenden en in de schoolvakanties is er voor kinderen van alles te ontdekken en te doen.

De rondleidingen door de weeks zijn meer gericht op volwassenen, maar onze gidsen maken het graag geschikt voor kinderen die van luisteren houden.

Willen de kinderen liever spelen dan luisteren? Kom dan naar het kasteel op een zondag of feestdagen.

Onderstaande activiteiten zijn leuk met kinderen.

Ontrafel jij het mysterie?

Maak een spannende speurtocht door de tuin, maak kennis met de lievelingsdieren van Elisabeth en ontrafel het mysterie. Leuk voor kinderen vanaf 4 jaar (met hulp van ouders) tot en met 10 jaar.

Bij Kasteelwinkel Annebetje kun je voor €3,50 per kind een tuinspeurtocht kopen. Je krijgt een opdrachtenblad en een poezenmuts waarmee je net een echte poes bent. Er is een beloning na afloop. Speurplezier gegarandeerd!

Speuren door het kasteel

Kinderen vanaf groep 3 kunnen samen, met hun (groot)ouders, speurend en luisterend het kasteel ontdekken. Je speurboekje krijg je als je het kasteel binnenkomt. Het staat vol met vragen die je alleen kunt beantwoorden als je goed om je heen kijkt en luistert naar de gids.
Heb je alle antwoorden goed? Wat is dan het wachtwoord om het kasteel weer uit te mogen? 

Zaklampentocht

Een leuke traditie op het kasteel: de zaklampentochten in de schoolvakanties speciaal voor kinderen. Tijdens deze interessante, maar ook spannende tocht door het kasteel hoor je allerlei verhalen over de bewoners die hier vroeger gewoond hebben. Het kasteel is helemaal donker en de luiken zitten goed dicht. Je hebt dus echt een zaklamp nodig om wat te zien. Spannend toch? Bekijk onze agenda voor data en kaartverkoop.

Museumkids

Elke vakantie organiseert MuseumKids leuke museuminspecteur-acties. Zo kunnen alle kinderen t/m 12 jaar als Museuminspecteur aan de slag bij diverse musea in Nederland. Dit is niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk! Je kunt je gratis aanmelden via de website van MuseumKids en je maakt daarmee ook kans op mooie prijzen. Alle inspecties samen bepalen het leukste kidsproof-museum van Nederland. Laat jij zien wat je van Kasteel Amerongen vindt?

Onderwijsprogramma

Wil je het kasteel met je klas bezoeken? Dat kan! We hebben diverse onderwijsprogramma’s voor verschillende leeftijden. Kasteel Amerongen is een prachtige leeromgeving voor leerlingen van basisscholen en voortgezet onderwijs, en studenten van het hoger onderwijs. Het is een heel geschikte locatie om specifieke lesstof aanschouwelijk te maken en te verdiepen. En daarnaast is een bezoek aan het kasteel ook gewoon ontzettend leuk!

Nu te zien:

zuinigheid met vlijt, adellijke duurzaamheid

een fraay huys

Vanaf 4 juli 2023 zijn de fraaiste kamers van Kasteel Amerongen weer geopend. Tot en met 17 december kun je eindelijk de koningskamer komen bewonderen en is na lange tijd de bibliotheek weer open. 

Tijdens het thema Een fraay Huys: zuinigheid met vlijt, adellijke duurzaamheid, vertellen we verhalen over 350 jaar lang het zo mooi mogelijk maken, en vooral ook houden, van Kasteel Amerongen. De verhalen achter de vele mooie objecten schetsen de geschiedenis van de bewoners. Hierdoor zien we wat deze adellijke familie belangrijk vond en waarom er zo zorgvuldig met alles werd omgegaan. Spullen nalaten aan volgende generaties en het eeuwenlang bewaren van de zaken die je hebt geërfd, speelde een belangrijke rol. 

Nu te zien:

Hoe was het om te wonen op Kasteel Amerongen?

Leven op HET landgoed

Van dinsdag tot en met vrijdag is er elk uur een rondleiding door het kasteel. Er zijn vele trappen dus deze rondleiding is alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn.
Op zaterdag en zondag wandel je op eigen gelegenheid door het kasteel. Er staan gidsen in de zalen die je verhalen vertellen en al je vragen kunnen beantwoorden.
Let op: koop je kaarten vooraf online via onze website zodat je zeker weet dat er plek is.