Kasteeltuin

De tuin van Kasteel Amerongen

De tuin van Kasteel Amerongen maakt deel uit van het historisch ensemble en beslaat tien hectare. De tuin vertelt vier eeuwen tuingeschiedenis. 

Niet alleen het huis, maar ook de tuin heeft een rijke geschiedenis. De historische tuin bestaat uit verschillende onderdelen: de bloementuin, de moestuin, de boomgaard en het bospark.  De geschiedenis van de tuin gaat ver terug en de tuin heeft verschillende uiterlijke kenmerken en functies gehad.

Boventuin Kasteel Amerongen

Online kaartverkoop

Koop hier online entreekaarten om verzekerd te zijn van een bezoek aan Kasteel Amerongen.

Openingstijden

Bekijk hier de actuele openingstijden

Toegangsprijzen

De geschiedenis

Nadat in 1673 de Fransen het kasteel verwoesten, werd onder leiding van Margaretha Turnor een nieuw Huys op de oude fundamenten herbouwd. De tuin werd in rechte vakken verdeeld met elk een eigen invulling: een moestuin, een boomgaard en een bosgebied. In deze periode werd ook een nieuwe buitengracht gegraven en een Bastion aangelegd.

In de achttiende eeuw eeuw krijgt de tuin een meer Barokke architectuur met symmetrisch aangelegde arabesk-patronen, Buxus broderies en een structuur van paden, die als zichtlijnen fungeren. Vanaf ongeveer 1790 veranderde de tuin in de toen populaire Engelse Landschapstijl. Natuurlijke vormgeving krijgt de overhand en de tuin werd zogezegd ‘vereenvoudigd’. Aan de zuidkant ontstond een landschappelijk parkje met een eenvoudige rondwandeling.

Vanaf het einde van de negentiende eeuw liet graaf van Aldenburg Bentinck de tuinen opnieuw inrichten door tuinarchitect Hugo A.C. Poortman, een leerling van de bekende Franse architect Eduard André. Hij vormde een deel van de voormalige moestuinen langs de Drostestraat om in neo-renaissance en neo-barokke siertuinen. De tuin die wij vandaag de dag nog kennen weerspiegelt nog steeds de negentiende-eeuwse tuin van Hugo A.C. Poortman.

Padenplan

Honderd jaar toegankelijkheid dankzij het padenplan. De nieuwe paden zijn makkelijker in onderhoud en zorgen ervoor dat de tuin toegankelijker wordt. 

Tuinproducten verkoop

In de kasteeltuin groeien veel verschillende groenten, die worden verkocht in het prieeltje op het kasteelterrein tussen de twee houten bruggen. Hier verkopen we, afhankelijk van het seizoen, heerlijke courgettes, sugar snaps, sperziebonen, pompoenen en meer! Alles is biologisch en met liefde gekweekt. Kom je een keer langs? 

De tuin is vol in leven

Er valt veel te vertellen over de tuin en zijn historie, maar ook over de tuin vandaag de dag. De kasteeltuin is namelijk nog vol in leven: wekelijks komen de tuinvrijwilligers bijeen om de hele kasteeltuin te onderhouden onder begeleiding van de tuinbaas. Bijzondere soorten peren, appels en bloemen groeien en bloeien in de tuin. Er wordt onder andere Kasteelsap van de appels en peren gemaakt en in het prieeltje zijn de groenten uit de moestuin te koop. De tuin van Kasteel Amerongen kun je dus echt proeven! 

Nu te zien:

zuinigheid met vlijt, adellijke duurzaamheid

een fraay huys

Vanaf 4 juli 2023 zijn de fraaiste kamers van Kasteel Amerongen weer geopend. Tot en met 17 december kun je eindelijk de koningskamer komen bewonderen en is na lange tijd de bibliotheek weer open. 

Tijdens het thema Een fraay Huys: zuinigheid met vlijt, adellijke duurzaamheid, vertellen we verhalen over 350 jaar lang het zo mooi mogelijk maken, en vooral ook houden, van Kasteel Amerongen. De verhalen achter de vele mooie objecten schetsen de geschiedenis van de bewoners. Hierdoor zien we wat deze adellijke familie belangrijk vond en waarom er zo zorgvuldig met alles werd omgegaan. Spullen nalaten aan volgende generaties en het eeuwenlang bewaren van de zaken die je hebt geërfd, speelde een belangrijke rol. 

Nu te zien:

Hoe was het om te wonen op Kasteel Amerongen?

Leven op HET landgoed

Van dinsdag tot en met vrijdag is er elk uur een rondleiding door het kasteel. Er zijn vele trappen dus deze rondleiding is alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn.
Op zaterdag en zondag wandel je op eigen gelegenheid door het kasteel. Er staan gidsen in de zalen die je verhalen vertellen en al je vragen kunnen beantwoorden.
Let op: koop je kaarten vooraf online via onze website zodat je zeker weet dat er plek is.