Eeuwenoude zonnewijzer weer terug in Kasteeltuin

Twintig jaar is de zonnewijzer van zijn plek geweest. Maar nu is hij terug in de kasteeltuin van Kasteel Amerongen, volledig gerestaureerd. De sokkel van de zonnewijzer is eveneens gerestaureerd.

Delen eerder vernieuwd

Tuinbaas Ruud Elbertse: “De zonnewijzer is door gebrek aan financiële middelen voor restauratie in de schuur bewaard. Een legaat dat ons ten deel viel maakte eindelijk een restauratie mogelijk.”

Tijdens het restauratieproces kwam de smid van Smederij Rombout erachter dat er eerder al delen vernieuwd en opnieuw gelast zijn. Het brede deel waar de cijfers op staan is niet meer origineel, het materiaal is nieuwer en vermoedelijk niet gesmeed. De dikke gouden cirkel is vermoedelijk het oudst, schatting is dat deze uit de 18e eeuw stamt.

Equatoriale ring

De zonnewijzer is nauwkeurig op het noorden afgesteld en de tijd is er goed mee te bepalen. Het is een equatoriale ringzonnewijzer, waarbij de schaduw van de poolstijl op een equatoriale ring valt waar de urenschaal op is aangebracht. Bij het aflezen moet men rekening houden met een tijdsvereffening wegens verschil van de zonnestand per datum en verschil in zomertijd.

De sokkel is door steenrestaurator Nicolas Verhulst gerestaureerd. Kasteel Amerongen is buitengewoon verheugd dit mooie sieraad weer in de boventuin te kunnen tonen.

Twee mensen plaatsen de zonnewijzer van Kasteel Amerongen terug op de sokkel in de tuin