Een fraay Huys

Zuinigheid met vlijt... adellijke duurzaamheid

De fraaiste kamers van Kasteel Amerongen zijn weer geopend. Tot en met 17 december kun je eindelijk de koningskamer komen bewonderen en is na lange tijd de bibliotheek weer open. 

Tijdens het thema Een fraay Huys: zuinigheid met vlijt, adellijke duurzaamheid, vertellen we verhalen over 350 jaar lang het zo mooi mogelijk maken, en vooral ook houden, van Kasteel Amerongen. De verhalen achter de vele mooie objecten schetsen de geschiedenis van de bewoners. Hierdoor zien we wat deze adellijke familie belangrijk vond en waarom er zo zorgvuldig met alles werd omgegaan. Spullen nalaten aan volgende generaties en het eeuwenlang bewaren van de zaken die je hebt geërfd, speelde een belangrijke rol. 

Online kaartverkoop

Koop hier online entreekaarten om verzekerd te zijn van een bezoek aan Kasteel Amerongen.

Openingstijden

Bekijk hier de actuele openingstijden

Herbouw Kasteel Amerongen

Tijdens de Franse bezetting van de Republiek werd in februari 1673 het oude Kasteel Amerongen volledig platgebrand door het leger van koning Lodewijk XIV. De eigenaren, Godard Adriaan van Reede en zijn vrouw Margaretha Turnor lieten hierna snel een nieuw kasteel bouwen op de oude fundamenten.

Het Frayste Huys van 't land

Godard Adriaan zat als diplomaat veel in het buitenland waardoor Margaretha de supervisie had over de bouw. Als zuinige zakenvrouw hield ze de bouwleiding strak en kundig in handen. 

Bij de herbouw willen Godard Adriaan en Margaretha hun adellijke status benadrukken: voornaamheid door soberheid. Het huis moest aanzien uitstralen, maar wel ingetogen. Op de oude resten werd het nieuwe kasteel gebouwd met oude en nieuwe materialen. De stenen van het oude kasteel werden afgeschraapt en zelfs Kasteel Lievendaal werd afgebroken zodat de stenen voor Amerongen gebruikt konden worden. Ladingen bouwhout werden geschonken door de Grote Keurvorst van Brandenburg. Na vier jaar stond er een prachtig Huys in de ingetogen stijl van het Hollands Classicisme. En zoals de zoon van Godard Adriaan en Margaretha over de vorderingen aan zijn vader schrijft: “wanneer het gansche werk sal geparfectioneert sijn, dat U.H.Ed. tegens het frayste Huys van ’t land sal kennen demonstreren.’

Ontdek de frayste verhalen

Koningskamer

Vanaf 4 juli te zien: de unieke koningskamer in het Huys. Ontdek waarom deze kamer zo wordt genoemd en welke fraaie elementen er te zien zijn.

Koningskamer

Engelenkamer geopend

In onze huidige wegwerpmaatschappij wordt er in het kasteel juist hard gewerkt aan het behouden van de collectie. Bijvoorbeeld in de Engelenkamer. Hier wordt al decennialang met vlijt textiel geconserveerd door onze Engelen, textielvrijwilligers die met engelengeduld onze eeuwenoude stoffen repareren. Wil je hen aan het werk zien en hun verhalen horen? Alleen in de zomer (juli, augustus, september) is de Engelenkamer geopend voor bezoekers.

Rondleidingen door de vertrekken

In de eeuwen na de herbouw hebben generaties met zuinigheid en vlijt het huis aangepast, verfraaid en hersteld. Zo werden tafels omgebouwd tot commodes, tapijten werden versteld met oude stukken en hangen er tweedehands gordijnen van de keizer. De bewoners zijn eeuwenlang bezig geweest zo duurzaam mogelijk om te gaan met meubels, kunst, eten, textiel etc. En ook nu nog…

Meer verhalen, achtergrondinformatie en mooie objecten hoor en zie je tijdens een rondleiding door het Huis. 

Nu te zien:

zuinigheid met vlijt, adellijke duurzaamheid

een fraay huys

Vanaf 4 juli 2023 zijn de fraaiste kamers van Kasteel Amerongen weer geopend. Tot en met 17 december kun je eindelijk de koningskamer komen bewonderen en is na lange tijd de bibliotheek weer open. 

Tijdens het thema Een fraay Huys: zuinigheid met vlijt, adellijke duurzaamheid, vertellen we verhalen over 350 jaar lang het zo mooi mogelijk maken, en vooral ook houden, van Kasteel Amerongen. De verhalen achter de vele mooie objecten schetsen de geschiedenis van de bewoners. Hierdoor zien we wat deze adellijke familie belangrijk vond en waarom er zo zorgvuldig met alles werd omgegaan. Spullen nalaten aan volgende generaties en het eeuwenlang bewaren van de zaken die je hebt geërfd, speelde een belangrijke rol. 

Nu te zien:

Rondleiding langs vele trappen achter- en voor de schermen

Het Binnenleven

Van donderdag tot en met zaterdag is er elk uur een rondleiding door het kasteel. Er zijn vele trappen dus deze rondleiding is alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn.
Op zondagen ga je niet naar de zolder maar wandel je op eigen gelegenheid door het kasteel, voor kinderen is er een speurtocht. Er staan gidsen in de zalen die je winterse verhalen vertellen en al je vragen kunnen beantwoorden.
Let op: koop je kaarten vooraf online via onze website zodat je zeker weet dat je mee kunt.