Een fraay Huys: zuinigheid met vlijt, adellijke duurzaamheid

Vanaf 4 juli zijn de fraaiste kamers van Kasteel Amerongen weer geopend. Tot en met 17 december 2023 kunnen bezoekers eindelijk de Koningskamer komen bewonderen en is na lange tijd de bibliotheek ook weer geopend. Tijdens het thema ‘Een fraay Huys: zuinigheid met vlijt, adellijke duurzaamheid‘ vertellen gidsen verhalen over 350 jaar lang het zo mooi mogelijk maken, en houden, van Kasteel Amerongen. 

De verhalen achter de vele mooie objecten schetsen de geschiedenis van de bewoners. Hierdoor krijgen bezoekers een inkijkje in wat deze adellijke familie belangrijk vond en waarom er zo zorgvuldig met alles werd omgegaan. Spullen nalaten aan volgende generaties en het eeuwenlang bewaren van de zaken die je hebt geërfd, speelde een belangrijke rol.

Het frayste Huys van ’t land

Tijdens de Franse bezetting van de Republiek werd in februari 1673 het oude Kasteel Amerongen volledig platgebrand door het leger van koning Lodewijk XIV. De eigenaren, Godard Adriaan van Reede en zijn vrouw Margaretha Turnor lieten hierna snel een nieuw kasteel bouwen op de oude fundamenten. En zoals de zoon van Godard Adriaan en Margaretha over de vorderingen aan zijn vader schrijft: “wanneer het gansche werk sal geparfectioneert sijn, dat U.H.Ed. tegens het frayste Huys van ’t land sal kennen demonstreren.’

Zuinigheid met vlijt, adellijke duurzaamheid

In de eeuwen na de herbouw hebben volgende generaties met zuinigheid en vlijt dit huis aangepast, verfraaid en hersteld. Zo werden tafels omgebouwd tot commodes, tapijten werden versteld met oude stukken en hangen er tweedehands gordijnen van de keizer. De bewoners zijn eeuwenlang bezig geweest het zo duurzaam mogelijk om te gaan met meubels, kunst, eten, textiel, etc. En ook nu nog.

Engelenkamer geopend

In tegenstelling tot de huidige wegwerpmaatschappij wordt er in het Kasteel juist hard gewerkt aan het behouden van de collectie. Bijvoorbeeld in de Engelenkamer. Hier wordt al decennialang met vlijt textiel geconserveerd door de Engelen, textielvrijwilligers die met engelengeduld eeuwenoude stoffen repareren. Tijdens de zomermaanden (juli, augustus, september) is de Engelenkamer geopend voor publiek. Bezoekers kunnen de textielengelen aan het werk zien en leren meer over het belang van textiel voor het huis en wat conserveren inhoudt. Kijk hier voor actuele data en openingstijden.