Kasteel Amerongen zoekt vrijwilligers

Vrijwilligers zijn onmisbaar op Kasteel Amerongen. Om het kasteel in topconditie te houden, zijn vele handen nodig. Op dit moment zijn er 250 vrijwilligers actief bij het kasteel en zonder hen zou de openstelling van het kasteel lastig zijn. Met de groeiende bezoekersaantallen is er ruimte voor nieuwe dagmanagers, gidsen en winkelmedewerkers. “Samen maken we Kasteel Amerongen een plek waar bezoekers en vrijwilligers met veel plezier naartoe gaan en graag terugkomen,” aldus Waronne Elbers (hoofd publiekszaken Kasteel Amerongen). “Daarom organiseren we op zondag 19 maart van 14.15 – 16.15 uur een informatiemiddag waar nieuwe vrijwilligers kennis kunnen maken met het vrijwilligerswerk op het kasteel.”

Vrijwilligers-informatiemiddag

Op de informatiemiddag worden nieuwe vrijwilligers welkom geheten met een algemene inleiding over de vacatures en het vrijwilligerswerk. Aansluitend gaan ze in gesprek met vrijwilligers die aan het werk zijn in de Oranjerie of het kasteel (gidsen, dagmanagers en winkelvrijwilligers). De middag wordt afgesloten met een drankje en de gelegenheid tot inschrijven of vragen stellen. De vrijwilligers van het kasteel staan klaar en vanuit hun passie en ervaring kunnen zij vragen beantwoorden én vertellen wat er zo leuk is aan het werk. Bovendien is Kasteel Amerongen een historische en culturele parel in de regio, een unieke werkplek voor elke vrijwilliger. Inschrijven voor de middag wordt aangeraden, dit kan via dit formulier.

Meer dan alleen vrijwilligerswerk

Als vrijwilliger bij Kasteel Amerongen wordt er niet alleen hard gewerkt, maar is er ook voldoende ruimte voor gezelligheid! Met het werk dragen vrijwilligers bij aan het instandhouden van het erfgoed in Nederland. Lambert Klaus uit Leersum is al meer dan 10 jaar actief bij het kasteel en is coördinator gidsen: “Als gids vertel je de bezoekers over de bewoners en de geschiedenis van het kasteel. Daarbij pas je je onderwerpen en vertelstijl aan op de bezoekers die je op dat moment voor je hebt. Dat maakt het heel afwisselend. Er zijn ongeveer zeventig gidsen, dat klinkt veel maar er zijn soms 23 gidsen per dag nodig. Iedereen krijgt een gedegen opleiding en wordt opgenomen in een kleinere dag-groep. Door de diverse exposities leer je steeds nieuwe verhalen over deze unieke plek in Utrecht en over de geschiedenis van Nederland. Dan is het soms wel eens een uitdaging om te stoppen met vertellen.”

Vrijwilligersbijeenkomsten in elk seizoen

Elk seizoen hebben we een gezellige borrel met elkaar en per werkgroep worden er ook uitjes en bijeenkomsten georganiseerd. Er wordt nauw samenwerkt en overlegd met de kleine betaalde staf van Kasteel Amerongen. Het is een ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen, vrienden op te doen maar ook zinvol bezig te zijn en gewaardeerd te worden. We zijn een grote open familie waar iedereen zich naar beste kunnen in wil zetten om dit prachtige cultuurgoed te behouden en te delen met bezoekers.

Openstaande vacatures

Op onze website staan verschillende vacatures. Momenteel is er vooral behoefte aan versterking voor de kaartverkoop, winkel en theeschenkerij in de Oranjerie, gidsen in het kasteel en extra dagmanagers. Tijdens de informatiemiddag leggen we bezoekers graag uit wat het inhoudt om een functie als vrijwilliger te vervullen.