Vrijwilligers en gidsen leiden bezoekers rond in Kasteel Amerongen

Vrijwilligers informatiemiddag

Op zondag 19 maart organiseren we een middag die speciaal bedoeld is om potentiële vrijwilligers te laten zien wat het betekent om bij ons vrijwilliger te zijn. Wat houden de verschillende functies in? Hoe gezellig is het team en hoe mooi is de omgeving waarin je werkt? Vrijwilligers zijn onmisbaar op Kasteel Amerongen. Samen maken we Kasteel Amerongen een plek waar bezoekers en vrijwilligers met veel plezier naartoe gaan en graag terugkomen. Ontdek het allemaal op 19 maart!

Zoek je een leuke en zinvolle tijdsbesteding op een prachtige loctie op de Utrechtse Heuvelrug? Dan is het vrijwilligerswerk bij Kasteel Amerongen misschien wel wat voor jou! Kasteel Amerongen is een prachtig Huis uit de zeventiende eeuw, en het vormt samen met de tuin en de inventaris een eenheid die in Nederland niet veel voorkomt. Het kasteel heeft een rijke familiegeschiedenis van 700 jaar, is omringd door historische tuinen en ligt aan de voet van het pittoreske dorp Amerongen. Het is een absolute must-see van het Nederlands Erfgoed en behoort eveneens tot de Topkastelen van Nederland en Vlaanderen.

Om het kasteel in topconditie te houden, zijn vele handen nodig. Op dit moment zijn er 250 vrijwilligers actief bij het kasteel en zonder hen zou de openstelling van het kasteel lastig zijn. Vrijwilligers zijn de steunpilaren van de organisatie. Niet alleen vanwege het gevarieerde en vele werk dat ze doen, maar ook in hun rol als ambassadeur. In je rol als vrijwilliger werk je niet alleen in een enthousiast team, je draagt ook bij aan de instandhouding van het erfgoed in Nederland. En bovendien zijn er er seizoensborrels om de vrijwilligers te bedanken en ontvang je 20% korting in de kasteelwinkel Annebetje.

Tijdens de informatiemiddag word je ontvangen in de Theeschenkerij van Annebetje met koffie en thee. Na een korte introductie over het vrijwilligerswerk en het kasteel word je door diverse vrijwilligers langs verschillende werkplekken geleid om een idee te krijgen van het werk en de collega’s. We sluiten af in het kasteel met een drankje en de gelegenheid tot inschrijven of meer vragen stellen.

Vrijwilligersfuncties

We hebben ruimte voor

  • Dagmanagers
    De dagmanager heeft de mooie taak om de openstelling van het kasteelmuseum te begeleiden. Het werkterrein van de dagmanager zijn de vertrekken van het kasteel. Je bent o.a. verantwoordelijk voor het openen en sluiten van het museum, het verwelkomen van de bezoekers en het naleven van de huisregels. Tevens is de dagmanager centraal aanspreekpunt voor bezoekers, gidsen en het ontvangstteam.
  • Gidsen
    Als gids zorg je dat bezoekers de verhalen achter de mooie en unieke collectie van Kasteel Amerongen leren kennen. Dankzij jou kunnen bezoekers het leven op dit kasteel door de eeuwen heen invoelen met de geschiedenis en anekdotes die je vertelt. In diensten van 2,5 – 3 uur wissel je elk half uur van zaal.
  • Winkelvrijwilligers (kaartverkoop, theeschenkerij en winkel)
    In Kasteelwinkel Annebetje vervul je drie verschillende functies: kaartverkoop, kasteelwinkel en de theeschenkerij. Kasteelwinkel Annebetje is het visitekaartje van Kasteel Amerongen en bevindt zich in de Oranjerie vooraan op het terrein. Als vrijwilliger in Kasteelwinkel Annebetje ben je het eerste (en vaak ook het laatste) aanspreekpunt voor onze bezoekers.

 

Enthousiast geworden? Dan kun je je ter plekke inschrijven als vrijwilliger.

Urenschema

Programma

14:15 - 14:30
Inloop
met koffie/thee
14:30 - 15:15
Introductie
Ontvangst bij Kasteel Amerongen met een algemene inleiding over de vacatures en het vrijwilligerswerk
15:15 - 16:15
Ontdek het vrijwilligerswerk
Bezoek aan een functie van keuze om te spreken met vrijwilligers die aan het werk zijn in de oranjerie of het kasteel. Keuze uit: gids, dagmanager of winkelvrijwilliger.
16:15 - 16:45
Afsluiting
Afsluiting in het kasteel met een drankje en gelegenheid tot inschrijven en vragen stellen.

Datum

19-03-2023
Verlopen!

Tijd

14:30 - 16:15