De tuin maakt deel uit van het historische ensemble en beslaat tien hectare. De tuin vertelt vier eeuwen tuingeschiedenis.

De geschiedenis

Niet alleen het Huys, maar ook de tuin heeft een rijke geschiedenis. De historische tuin bestaat uit verschillende onderdelen: de bloementuin, de moestuin, de boomgaard en het bospark. De geschiedenis van de tuin gaat ver terug en de tuin heeft verschillende uiterlijke kenmerken en functies gehad.

Nadat in 1673 de Fransen het kasteel verwoesten, werd onder leiding van Margaretha Turnor een nieuw Huys op de oude fundamenten herbouwd. De tuin werd in rechte vakken verdeeld met elk een eigen invulling: een moestuin, een boomgaard en een bosgebied. In deze periode werd ook een nieuwe buitengracht gegraven en een Bastion aangelegd.
In de achttiende eeuw eeuw krijgt de tuin een meer Barokke architectuur met symmetrisch aangelegde arabesk-patronen, Buxus broderies en een structuur van paden, die als zichtlijnen fungeren. Vanaf ongeveer 1790 veranderde de tuin in de toen populaire Engelse Landschapstijl. Natuurlijke vormgeving krijgt de overhand en de tuin werd zogezegd ‘vereenvoudigd’. Aan de zuidkant ontstond een landschappelijk parkje met een eenvoudige rondwandeling.

Vanaf het einde van de negentiende eeuw liet graaf van Aldenburg Bentinck de tuinen opnieuw inrichten door tuinarchitect Hugo A.C. Poortman, een leerling van de bekende Franse architect Eduard André. Hij vormde een deel van de voormalige moestuinen langs de Drostestraat om in neo-renaissance en neo-barokke siertuinen. De tuin die wij vandaag de dag nog kennen weerspiegelt nog steeds de negentiende-eeuwse tuin van Hugo A.C. Poortman.

Er valt veel te vertellen over de tuin en zijn historie, maar ook over de tuin vandaag de dag. De kasteeltuin is namelijk nog vol in leven: wekelijks komen de tuinvrijwilligers bijeen om de hele kasteeltuin te onderhouden onder begeleiding van de tuinbaas. Bijzondere soorten peren, appels en bloemen groeien en bloeien in de tuin. Er wordt onder andere Amerongse Appelcider van de appels gemaakt (te koop in de kasteelwinkel) en Restaurant Bentinck gebruikt dagelijks de groenten uit de moestuin. De tuin van Kasteel Amerongen kunt u proeven!

Tuinproducten verkoop

Er groeien heel veel verschillende groenten in de kasteeltuin! Deze verkopen wij in het prieeltje op het kasteelterrein, dichtbij het kasteel, tussen de twee houten bruggen. U kunt daar voor maar enkele euro’s heerlijke courgettes, sugar snaps, sperziebonen, etc. kopen. Al deze producten zijn biologisch en met liefde gekweekt. Komt u ook een keertje langs? Neem wel contant geld mee!