Een fraay Huys

Zuinigheid met vlijt, adellijke duurzaamheid

Vanaf 4 juli 2023 zijn de fraaiste kamers van Kasteel Amerongen weer geopend. Tot en met 17 december kun je eindelijk de koningskamer komen bewonderen en is na lange tijd de bibliotheek weer open. 

Tijdens het thema Een fraay Huys: zuinigheid met vlijt, adellijke duurzaamheid, vertellen we verhalen over 350 jaar lang het zo mooi mogelijk maken, en vooral ook houden, van Kasteel Amerongen. De verhalen achter de duizenden mooie objecten in schetsen de geschiedenis van de bewoners. Hierdoor zien we wat deze adellijke familie belangrijk vond en waarom er zo zorgvuldig met alles werd omgegaan. Spullen nalaten aan volgende generaties en het eeuwenlang bewaren van de zaken die je hebt geërfd, speelde een belangrijke rol.

Tijdens de Franse bezetting van de Republiek werd in februari 1673 het oude Kasteel Amerongen volledig platgebrand door het leger van koning Lodewijk XIV. De eigenaren, Godard Adriaan van Reede en zijn vrouw Margaretha Turnor lieten hierna snel een nieuw kasteel bouwen op de oude fundamenten. En zoals hun zoon over de vorderingen aan zijn vader schrijft: “wanneer het gansche werk sal geparfectioneert sijn, dat U.H.Ed. tegens het frayste Huys van ’t land sal kennen demonstreren.’

Bekijk meer over Een fraay Huys

Rondleidingen en zaalgidsen

Van donderdag t/m zaterdag is er elk uur een rondleiding door het Huys. Op zondag wandel je op eigen gelegenheid door het kasteel en staan de zaalgidsen voor je klaar om al je vragen te beantwoorden of om je meer te vertellen.

Let op: koop je kaarten vooraf online via onze website zodat je zeker weet dat er plek is.

Datum

04-07-2023 - 17-12-2023
Verlopen!