Voortgezet onderwijs

Middelbare Scholen

Kasteel Amerongen biedt het voortgezet onderwijs een aantal programma’s, waarbij beleving en ervaring met het kasteel en de geschiedenis van de vroegere bewoners centraal staat. Bekijk het aanbod hieronder en reserveer een programma dat bij de groep past. Mocht je zelf ideeën hebben, dan kun je altijd contact opnemen. Voor programma’s op maat worden mogelijk extra kosten in rekening gebracht.

Kerndoelen

De programma’s van Kasteel Amerongen sluiten aan bij de kerndoelen voor VMBO, HAVO en VWO Geschiedenis (36, 40 en 44) en Kunst & cultuur (50).

Aanmelden doe je via rondleidingen@kasteelamerongen.nl. Dit kan alleen op afspraak en minimaal drie weken vantevoren.

Online kaartverkoop

Koop hier online entreekaarten om verzekerd te zijn van een bezoek aan Kasteel Amerongen.

Openingstijden

Bekijk hier de actuele openingstijden

Toegangsprijzen

Programma's voortgezet onderwijs

‘Het Huys’
Voor onderbouw
Henric en Diederik Borre kregen in 1286 van de Hollandse graaf Floris V toestemming om een ‘Huyse dat si doen timmeren te Amerongen’. Wat is er van over? Waarom werd er later een ander Huys gebouwd en hoe ziet het huis er nu uit?

De leerlingen gaan op onderzoek naar sporen uit het verleden met betrekking tot de bouw van het huis, onder begeleiding van een educatief medewerker. Welke keuzes werden er toen gemaakt en waarom? Door de rondleiding, waarbij ‘binnen’ en ‘buiten’ onlosmakelijk verbonden zijn, wordt duidelijk dat Kasteel Amerongen laat zien dat ‘het is, zoals het was’!

Geschikt voor onderbouw VO, met name VMBO beroepsgericht (profielvak BWI). Maximaal 30 leerlingen.

Help de Keizer komt!
Voor onder- en bovenbouw
In Amerongen werd in 1918 wereldnieuws geschreven. De Duitse keizer Wilhelm II vluchtte na het einde van de Eerste Wereldoorlog naar Kasteel Amerongen, waar hij werd ontvangen door de toenmalige bewoner graaf Von Aldenburg Bentinck. Wat betekende zijn komst voor het dorp en de bewoners van Kasteel Amerongen? Hoe zag het dagelijks leven eruit tijdens het verblijf van deze bijzondere gast?

Leerlingen maken tijdens een informatieve rondleiding in en rond Kasteel Amerongen kennis met de achtergrond van de komst van de keizer en de invloed die het had op de gebeurtenissen tijdens zijn verblijf en in de periode daarna.

Geschikt voor zowel onder- als bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Maximaal 50 leerlingen; minimaal 1 begeleider per 10 leerlingen (gratis)

Praktische informatie
  • Duur: 60 minuten.
  • Grotere aantallen leerlingen alleen in overleg.
  • Onderwijsprogramma’s zijn beschikbaar gedurende het hele jaar op dinsdag t/m donderdag van 9 tot 11 uur (buiten reguliere openingstijden).
  • Kosten: €4 per leerling plus €35 voor de educatieve gids(en) van Kasteel Amerongen.