Primair onderwijs

Basisscholen

Kasteel Amerongen biedt basisscholen een aantal programma’s, waarbij beleving en ervaring met het kasteel en de geschiedenis van de vroegere bewoners centraal staat. Bekijk het aanbod hieronder en reserveer een programma dat bij de groep past. Mocht je zelf ideeën hebben, dan kun je altijd contact opnemen. Voor programma’s op maat worden mogelijk extra kosten in rekening gebracht.

Kerndoelen

Breng met je klas of (studie)groep een bezoek aan Kasteel Amerongen en maak met elkaar op een interactieve manier kennis met het cultureel erfgoed dat het huis en de tuinen van Kasteel Amerongen te bieden heeft.

Aanmelden doe je via rondleidingen@kasteelamerongen.nl. Dit kan alleen op afspraak en minimaal drie weken vantevoren.

Online kaartverkoop

Koop hier online entreekaarten om verzekerd te zijn van een bezoek aan Kasteel Amerongen.

Openingstijden

Bekijk hier de actuele openingstijden

Programma's primair onderwijs

‘Kaatje ben je boven?’
Voor groep 5 – 8 
Vanaf de 13e eeuw werd het kasteel bewoond door enkele families en hun personeel. Hoe gingen zij met elkaar om? Wie waren Godert Adriaan van Reede en Margaretha Turnor? Waarom was de huishoudster mevrouw Doorslagh zo geliefd? En hoe zag de dag van de dienstbodes ten tijde van het verblijf van de Duitse keizer eruit?

Leerlingen maken kennis met het leven zoals zich dit eeuwenlang afspeelde voor de bewoners van Kasteel Amerongen door een interactieve rondleiding begeleid door een educatieve gids. Ook ervaren zij hoe het was om bediende te zijn door ‘huishoudelijke taken’ te doen.

Het hele jaar beschikbaar op dinsdag t/m donderdag van 09.00 – 11.00 uur (buiten reguliere openingstijden)

‘Het vriest sterck’: Winter op Kasteel Amerongen
Voor groep 5 – 8
Strenge winters betekenden voor de bewoners van Kasteel Amerongen zware tijden. Margaretha Turnor schreef er vaak over in haar brieven aan haar echtgenoot Godert Adriaan van Reede. Hoe overleefde Margaretha en haar gezin de vrieskou en het hoge water van de Rijn? Hoe kwamen ze aan eten en hoe hielden ze zich warm?

Leerlingen ervaren hoe het was om te wonen en werken tijdens de wintermaanden op Kasteel Amerongen. Zo nemen ze een kijkje in de keukens en klimmen over de vele trappen naar de grote zolder. Tot slot leveren de leerlingen een bijdrage aan de vele ‘winterse taken’ van het personeel.

Beschikbaar van 1 november tot 1 april op dinsdag t/m donderdag van 09.00 – 11.00 uur (buiten reguliere openingstijden)

Dwalen tussen de ‘Makke Janne’ en ‘Het Graf van Uranus’
Voor groep 3-8
De historische tuinen van Kasteel Amerongen hebben altijd een belangrijke plaats ingenomen bij de bewoners. Wie liepen er in het verleden over de mooie paden? Welke bomen zijn al 300 jaar oud en waar zijn de dierengraven? Wat is een berceau en wie is Uranus?

Op het kasteelterrein rond het huis kunnen leerlingen onder begeleiding van een gids de tuinen van Kasteel Amerongen ontdekken, waarbij aandacht is voor de historie en de natuur.

Beschikbaar van 1 maart tot 1 november op dinsdag t/m vrijdag.

Ontrafel het Mysterie van Kasteel Amerongen: tuinspeurtocht
Voor groep 1-5
Elisabeth Bentinck was gek op dieren en was vaak in de tuinen van Kasteel Amerongen te vinden. Welke ‘dierensporen’ heeft zij achtergelaten? Wat is het mysterie van Kasteel Amerongen?

Met het opdrachtenblad doen leerlingen onder begeleiding van leerkrachten en ouders de tuinspeurtocht ‘Het Mysterie van Amerongen’. Zo ontdekken zij welke bijzondere band Elisabeth Bentinck met de dieren op Kasteel Amerongen had.

Het hele jaar door beschikbaar tijdens reguliere openingstijden van Kasteel Amerongen. Geen begeleiding vanuit het kasteel. Te koop bij Kasteelwinkel Annebetje voor €3,50 per kind.

Praktische informatie
  • Duur: gemiddeld 45 – 60 minuten.
  • Maximaal 30 leerlingen (grotere aantallen in overleg)
  • De docent heeft toegang tot het huis. Eventuele andere begeleiders mogen gratis de tuinen bezoeken.
  • Kosten: €4 per leerling plus €35 voor de educatieve gids(en) van Kasteel Amerongen.