De Adelsbibliotheek

In Kasteel Amerongen vind je een prachtige adelsbibliotheek, maar wat is een adelsbibliotheek? 

Een aantal eeuwen geleden was het voor de adel heel normaal om een verzameling van bepaalde, maar belangrijke, boeken te bezitten. Met het bezit van deze boeken mocht men deelnemen aan het hofleven. Dit waren bijvoorbeeld boeken met informatie over het hofleven, over de politiek en cultuur of over het beheer van landgoederen. Ze hadden ook praktische boeken: over koken en tuinieren of romans en boeken over vaderlandse geschiedenis en Romeinse oudheden. Een dergelijke bibliotheek werd een adelsbibliotheek genoemd, vooral in de 18e eeuw. 

De bibliotheek op Kasteel Amerongen is een van de weinige nog bewaard gebleven adelsbibliotheken in Nederland. Vrijwel alle boeken in de bibliotheek zijn aangeschaft door de oorspronkelijke bewoners van het Kasteel.

Online kaartverkoop

Koop hier online entreekaarten om verzekerd te zijn van een bezoek aan Kasteel Amerongen.

Openingstijden

Bekijk hier de actuele openingstijden

Toegangsprijzen

Boeken inbinden

In de 18e eeuw werden boeken in losse vellen papier aangeboden. Soms kwamen ze in een simpele papieren omslag. Pas in de tweede helft van de 18e eeuw ging men een titel op de papieren omslagen drukken. Uitgevers konden zo ook reclame maken voor hun uitgegeven werk. In deze tijd kocht je dus een boek en bracht het naar de binder, vaak één die een directe relatie met een boekhandel had. De koper van het boek kon bepalen hoeveel geld hij of zij aan zo’n band wilde besteden, van welk materiaal de band gemaakt moest worden, welke techniek er gebruikt moest worden en welke bestempeling op de band kwam. Er zijn boeken uit deze tijd met een goudopdruk en het wapen van de betreffende adelijke familie. 

Trouwbijbel Godard Adriaan van Reede en Margaretha Turnor

Een bijzonder boek uit de collectie van de adelsbibliotheek van het Kasteel is de statenbijbel: een trouwbijbel in kalfsleren band van Godard Adriaan van Reede en Margaretha Turnor. In de trouwbijbel staan de handschriften van de leden van de familie Van Reede.

De eerste statenbijbel in Nederland werd uitgegeven in 1637. Godard Adriaan en Margaretha trouweden in 1643. Het was gebruikelijk dat op de trouwdag een speciale bijbel door het kerkgenootschap werd geschonken: de trouwbijbel. Op het titelblad werden de namen van het bruidspaar opgeschreven. Er was ruimte overgehouden om ook de namen van de ouders en de kinderen te noteren. Soms was er ook ruimte voor een gebruikte huwelijkstekst. 

Waterschade

De adelsbibliotheek van Kasteel Amerongen bevat ongeveer 3.500 boeken. Een belangrijke rol in de collectievorming hadden Frederik Christiaan van Reede, de vijfde graaf van Athlone, en zijn vrouw Anna Elisabeth van Reede-van Tuyll van Serooskerken. 

Enkele boeken vertonen sporen van opgedroogd water. De waterschade is ontstaan in de tijd van graaf Godard van Aldenburg Bentinck. Vroeger zat boven de bibliotheek een badkamer. De graaf wilde een wandeling maken. Hij had zijn kleinkinderen gevraagd alvast het bad vol te laten lopen. De kinderen deden dat, maar zijn daarna gaan spelen. Het bad is overgelopen en het water droop naar beneden. Uiteindelijk viel de schade mee en hebben slechts een aantal boeken waterschade. 

Nu te zien:

zuinigheid met vlijt, adellijke duurzaamheid

een fraay huys

Vanaf 4 juli 2023 zijn de fraaiste kamers van Kasteel Amerongen weer geopend. Tot en met 17 december kun je eindelijk de koningskamer komen bewonderen en is na lange tijd de bibliotheek weer open. 

Tijdens het thema Een fraay Huys: zuinigheid met vlijt, adellijke duurzaamheid, vertellen we verhalen over 350 jaar lang het zo mooi mogelijk maken, en vooral ook houden, van Kasteel Amerongen. De verhalen achter de vele mooie objecten schetsen de geschiedenis van de bewoners. Hierdoor zien we wat deze adellijke familie belangrijk vond en waarom er zo zorgvuldig met alles werd omgegaan. Spullen nalaten aan volgende generaties en het eeuwenlang bewaren van de zaken die je hebt geërfd, speelde een belangrijke rol. 

Nu te zien:

Hoe was het om te wonen op Kasteel Amerongen?

Leven op HET landgoed

Van donderdag tot en met zaterdag is er elk uur een rondleiding door het kasteel. Er zijn vele trappen dus deze rondleiding is alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn.
Op zondagen wandel je op eigen gelegenheid door het kasteel. Er staan gidsen in de zalen die je verhalen vertellen en al je vragen kunnen beantwoorden.
Let op: koop je kaarten vooraf online via onze website zodat je zeker weet dat er plek is.