De collectie

Vrijwel alle voorwerpen uit de collectie van Kasteel Amerongen zijn terug te voeren naar de vroegere bewoners.

Om de collectie optimaal te bekijken, klik op het beeldscherm-icoon rechtsonder in het vak. De collectie opent zich dan schermvullend.

Bijzondere collectie-onderdelen zijn:

Wijts collectie
Deze deelcollectie bestaat uit totaal 24 portretten van familieleden en mede officieren van Jaques Wijts (1580-1643). Hij was luitenant kolonel en strateeg in het staatse leger van Prins Maurits. Waarschijnlijk rond 1621 heeft hij opdracht gegeven om een aantal hoge officieren uit dit leger te vereeuwigen. Een aantal portretten is toegeschreven aan de schilders Michiel Jansz. van Mierevelt en Gerard van Honthorst en Jan van Ravesteijn. 

Twee marqueterie sets van de meubelmaker Jan van Mekeren
Deze prachtige meubelset met bloemenmarqueterie, bestaand uit een kabinet, twee gueridons, spiegel en kabinet, behoort tot de top van de Nederlandse 17e-eeuwse meubelkunst. Marqueterie is een vorm van oplegwerk, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende houtsoorten. De meubels zijn op stilistische gronden toegeschreven aan de meubelmaker Jan van Mekeren (1658-1733) en worden daarom ook wel de Van Mekeren-set genoemd.

Serie ten voeten portretten van familie van Reede
Het oudste schilderij uit deze serie familieportretten dateert uit 1661. Godard Adriaan van Reede gaf toen opdracht aan de schilder Juriaan Ovens (1623-1678) om zijn portret te schilderen. Kennelijk was hij tevreden over het resultaat en gaf van Reede niet lang hierna aan Ovens de opdracht om zijn vrouw Margaretha Turnor en zijn zeventienjarige zoon Godard te portretteren. Deze drie portretten vormen de kern van de serie familie portretten uit de bovengalerij. De voorouders van Godard Adriaan zijn postuum geschilderd en toegeschreven aan de Utrechtse schilder Gerard Hoet (1648-1733). De opeenvolgende generaties van Reedes hebben de serie aangevuld met eigen portretten. Het laatste portret stamt uit het einde van de achttiende eeuw.

Twee portretten door Jean Etienne Liotard 
In de collectie bevinden zich twee achttiende eeuwse pastels van de beroemde Zwitserse pasteltekenaar Jean Etienne Liotard. Afgebeeld zijn Louise van Wassenaar van Duivenvoorde en Anna Elisabeth Christina van Tuyll van Serooskerken.

De bibliotheek
De bibliotheek van Kasteel Amerongen is één van de weinig bewaarde adelsbibliotheken uit de 18de eeuw. Vrijwel alle boeken zijn van de oorspronkelijke bewoners van het kasteel. Belangrijk kenmerk van een adelsbibliotheek is dat het boeken omvat, die in de tijd belangrijk werden geacht om deel te kunnen nemen aan het hofleven, én boeken van belang voor het beheer van het landgoed.  De bibliotheek van het Huys omvat een groot aantal belangrijke werken, die behandeling behoeven. Voorbeelden zijn een statenbijbel met kalfsleren band (1650), waarin de handschriften zijn aangetroffen van leden van de familie Van Reede, een  tweedelige landatlas van de beroemde Nederlandse cartograaf Johannes van Keulen (1724) en The Gardeners Dictionary (1759), geschreven door de Engelse botanicus Philip Miller.

Muziekcollectie
Kasteel Amerongen is in het bezit van een van de drie adellijke muziekbibliotheken in Nederland (naast Kasteel Twickel en het Koninklijk Huisarchief in Den Haag.) Naast veel bladmuziek (ondergebracht in archief van de Provincie Utrecht) zijn er in het Huys ook diverse muziekinstrumenten aanwezig waar onder het beroemde Bätz orgel (1780), het Kirckman klavecimbel (1766), de prachtige Erard vleugel (1870), de pedaal harp (± 1760).
 

Bätz kabinetorgel
In 1780  kreeg Utrechtse orgelbouwer Gideon Thomas Bätz (1751-1820) van familie Van Reede de opdracht voor het vervaardigen van een kabinetorgel. Na jaren van afwezigheid is het orgel inmiddels gerestaureerd en teruggeplaatst.

Klavicimbel van Kirckman
Het klavicimbel van Jacob Kirckman uit 1766  is een huwelijksgeschenk geweest voor Anna Elisabeth van Tuyll van Serooskerken en Frederik Christiaan van Reede. Dans en muziek vormden een belangrijk onderdeel van de adellijke opvoeding in de 18de eeuw. Ook Kasteel Amerongen kent in de 18de eeuw een rijk en gevarieerd muziekleven. Tenminste enkele van de negen kinderen van Anna en Frederik waren muzikaal actief. Naast klavecimbel spelen de familieleden gitaar, piano, harp, viool, fluit en klarinet. Een aantal van hen speelt in de Utrechtse muziekcolleges, een soort elitaire muziekgezelschappen.
 


Collectie