Kasteelconcert: Een programma over Belle van Zuylen met Penelope Cave

Een avond gewijd niet alleen aan de schrijfster, maar vooral ook aan de componiste  Belle van Zuylen en haar innige vriendschap met de bewoonster van het Huys, “Annebetje”.

De kunsthistoricus Daniel Beuman zal vertellen over Belle en haar relatie tot Kasteel Amerongen en de Engelse klaveciniste Penelope Cruz speelt muziek van Belle en haar tijdgenoten: Rameau en J.c. Bach.

Dit bijzondere concert wordt georganiseerd in samenwerking met het Genootschap Belle van Zuylen dat dit jaar 50 jaar bestaat en genoemd is naar 18e-eeuwse schrijfster en componiste Isabelle de Charrière geb. van Tuyll van Serooskerken (1740-1805), bekend als ‘Belle van Zuylen’. Volle nicht én hartsvriendin van één van de vroegere bewoonsters van het kasteel, Anna Elisabeth ‘Annebetje’ van Reede -geb. Van Tuyll van Serooskerken, 5e gravin van Athlone.

Op Amerongen is veel muziek gemaakt vroeger door diverse leden van de familie. Er is een uitgebreid muziekarchief en enkele bewaard gebleven muziekinstrumenten zijn zoals een harp, een huisorgel van de firma Bätz en een Engels klavecimbel uit 1766, dat waarschijnlijk ter gelegenheid van het huwelijk van Annabetje en Frederik ‘Frits’ van Reede in Londen is besteld bij de beroemde firma Kirckman. Het is op dit instrument dat Penelone Cave werken zal spelen van de Italiaan Giustini, Johann Christian Bach, zoon van J.S. Bach (ook wel bekend als de ‘Engelse Bach’ en van wie werk in het Amerongse muziekarchief te vinden is), de Fransman Jean-Philippe Rameau, die beschouwd wordt als schakel tussen de vroeg 18e-eeuwse barokstijl en de latere rococo-stijl uit de latere 18e eeuw en, zeer toepasselijk, werk van Belle van Zuylen zelf.

De Engelse Dr. Penelope Cave is klaveciniste, docente en specialist op het gebied van historische toetsinstrumenten zoals de vroege piano (‘pianoforte’). Zij is winnares van enkele internationale prijzen en heeft al vele concerten en opnames verzorgd in diverse Europese landen. Al eerder was ze te gast in Nederland op uitnodiging van het Genootschap Belle van Zuylen zoals 5 jaar geleden met het 45-jarig bestaan van het Genootschap dat o.a. gevierd werd in het toen nog bestaande Museum Geelvinck te Zutphen en in het najaar van 2023 met een concert én lezing in de Haagse culturele salon ‘Première Parterre’.

Kaarten: Volwassenen  20 euro, Vrienden Kasteel Amerongen 17.50 euro, Kinderen 2.50 euro

Vragen over de kaartverkoop? mail naar: concerten@kasteelamerongen.nl

Locatie: Het concert vindt plaats op de Bovengalerij van het Kasteel, een prachtige ruimte met goede akoestiek Er wordt gebruik gemaakt van de historische instrumenten van het Kasteel: een Erard vleugel uit 1880 en een klavecimbel uit 1775. De concertruimte is niet rolstoeltoegankelijk, slechts bereikbaar via trappen. Het Kasteel wordt summier verwarmd, in het voor- en najaar kan het fris zijn. Pas uw kleding daarop aan.

Adres: Drostestraat 20, Amerongen

 

Datum

28-09-2024

Tijd

Inloop vanaf 19.30 uur
20:00
Galerij Kasteel Amerongen

Locatie

Galerij Kasteel Amerongen

Organisator

Vriendenkring Kasteel Amerongen
Bestel concertkaarten