Historische High Wine

Ga je mee op een culinaire tour door het kasteel gevolgd door een historische high wine? Culinair historica Manon Henzen en wijnhistorica Mariëlla Beukers van Wijnkronieken organiseren een historische high wine in het kasteel. Het programma start met een rondleiding over eten door het kasteel. Daarna is er een beeldpresentatie en een proeverij van vijf wijnen en vijf hapjes uit het 18e en 19e eeuwse kookschrift “Mevrouw Rosande” van Kasteel Amerongen.

Culinaire rondleiding

We starten met een unieke rondleiding door het Huis waarbij de historische verhalen over eten, voedselproductie en -bereiding op Kasteel Amerongen centraal staan. In de bibliotheek ligt het 300 jaar oude kookschrift “Rosande” van Kasteel Amerongen. Manon heeft dit schrift van kaft tot kaft bestudeerd en zal er over vertellen.

Proeverij van historische hapjes en drankjes

Na de rondleiding geven Manon en Mariëlle een beeldpresentatie over de geschiedenis van drank en eten bij Kasteel Amerongen gecombineerd met een proeverij van historische drankjes en hapjes gebaseerd op het kookschrift “Mevrouw Rosande” Je proeft in totaal vijf wijnen en vijf hapjes. Tijdens de belevenislezing kun je objecten, bijzondere smaakmakers en historische kookboekjes bekijken.

Na de wijnproeverij met presentatie kunt u op loopafstand dineren bij diverse restaurants in verschillende prijs- en kwaliteitsklassen: Restaurant BentinckRestaurant De Rode LeeuwRestaurant Buitenlust.

Kookboek ‘Borreltijd’

In oktober 2021 is dit unieke kookboek uitgekomen. Hierin vind je tien combinaties van drankjes met gerechten uit 1.000 jaar geschiedenis. Voor het boek werkte Manon samen met wijnhistorica Mariëlla Beukers van Wijnkronieken. Zij speurden door talloze historische kookboeken om de mooiste drank- en culinaire recepten te selecteren. Ook vind je in het kookboek informatie en leuke weetjes over culinaire geschiedenis en stap-voor-stap uitleg over het maken van historische dranken en gerechten. Meer over het kookboek

Over Eet!verleden

Eet!verleden laat je kennis maken met de geschiedenis van eten en drinken. Manon Henzen is culinair historica en oprichter van eet!verleden. Jarenlang heeft ze gewerkt als projectmanager en adviseur in de erfgoedsector. Tegenwoordig combineert ze haar passies geschiedenis met koken. Ze wil mensen inspireren met de heerlijke ingrediënten en recepten die verloren zijn gegaan. Dit doet ze onder meer door het ontwikkelen van online historische kookcursussen, kookworkshops, kookreizen, lezingen, kookboeken en artikelen. Lees meer

Praktische informatie

Datum: 10 juni en 11 juni
Duur: 2,5 uur voor de rondleiding en de proeverij
Aanvangstijd: 16.00 uur (inloop vanaf 15.45 uur)
Kosten: €70 per persoon, tickets zijn te koop via deze link.
Let op: er is ruimte voor maximaal 20 personen per keer

Urenschema

Programma

15:45 - 16:00
Inloop
16:00 - 18:30
Rondleiding en proeverij

Datum

10 - 11-06-2023
Verlopen!

Kosten

€ 70,00