1 oktober 2017

Frederik Christiaan Reinhard van Reede was een trouw aanhanger van stadhouder Willem V, die hij uit zijn kinderjaren kende. Hun moeders waren goed bevriend en Fritsje, zijn broertje en zijn zusje speelden met de Oranjetelgen. Willem V beloonde hem later met de post van hoofd-officier van Utrecht. Als zodanig probeerde Van Reede tevergeefs op te treden tegen het patriotische blad 'De Post van den Neder-Rhyn'.

Na de Franse invasie in 1795 volgde Van Reede met zijn zonen de stadhouder bij diens vlucht naar Engeland. Zijn vrouw Anna Elisabeth Christina (Annebetje) van Tuyll van Serooskerken bleef met de twee nog niet gehuwde dochters achter op Amerongen. Als graaf van Athlone kon de balling zitting nemen in het Britse Hogerhuis. Eind 1808 overleed hij te Teddington bij Londen op 65-jarige leeftijd.

De lezing wordt gegeven door Prof. Dr. Renger de Bruin. Hij is conservator stadsgeschiedenis bij het Centraal Museum te Utrecht.

Wanneer u iets meer wil weten over de spreker verwijzen wij u graag naar zijn website

De lezingen worden gehouden tussen de schilderijen van de mannen met een missie op de galerij van Kasteel Amerongen. Na de lezingen kunt u de rondleiding volgen die speciaal voor dit Jaarthema is samengesteld.
Aanvangstijd : 11.00 uur (inloop vanaf 10.30 uur)

Kosten lezing : € 10,-- (incl. een kopje koffie)
Lezing inclusief rondleiding € 19,95

Naar Activiteiten of bekijk de volledige agenda