PERSBERICHT

27 april 2017

Mannen Met een Missie, ontmoet ze op Kasteel Amerongen

De Heren van Amerongen voelden het als een roeping om de eer en roem van hun illustere geslacht hoog te houden en door te geven aan volgende generaties. Familiewapens, kastelen en deugden als moed, wijsheid en niet te vergeten roem, waren van groot belang. Aan de hand van vijf adellijke heren ontvouwd zich de geschiedenis van hun missie en hun roemruchte daden. Zij streden voor volk en vaderland. Zij behoorden tot de bestuurlijk elite van ons land en waren diplomatiek en militair onderscheidend. Vanaf 2 juni t/m 5 november maakt u op Kasteel Amerongen kennis met deze mannen en hun missie.

Het begin
In 1557 verwierf Goert van Reede Kasteel Amerongen. Hij was een invloedrijke heer in Utrecht. Hij stond aan de wieg van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden door het medeondertekenen van het Plakkaat van Verlatinghe, waarbij de Spaanse koning Philips II als soeverein vorst afgezworen werd. Het prachtige dubbelportret met zijn vrouw Geertruid van Nijenrode in het Kasteel markeert het begin van de Van Reede dynastie die meer dan 300 jaar duurde.

Als een feniks uit de as
Toen de Franse troepen in februari 1673 kasteel Amerongen in brand staken en het volledig verwoest achterlieten, bevond Godard Adriaan van Reede zich vanwege een belangrijke diplomatieke missie in Berlijn. Het was zijn doel de steun van de Keurvorst van Brandenburg te verkrijgen om te voorkomen dat de Republiek onder de voet zou worden gelopen door Lodewijk de XIV. Zijn diplomatieke bemoeienissen kwamen helaas te laat voor Kasteel Amerongen. Maar door zijn contacten in heel Europa en onder de bezielende leiding van zijn echtgenote Margaretha Turnor, herrees Kasteel Amerongen als een feniks uit haar as. De plafondschildering in de Hal herinnert aan de ondergang en de wederopbouw van dit statige Huys.

Moed en trouw
Godard van Reede wist, als enige zoon van Godard Adriaan van Reede en Margaretha Turnor door zijn succesvolle militaire loopbaan de eer van de familie hoog te houden. Moed en trouw waren de deugden die zich bij Godard van Reede al op jonge leeftijd openbaarden. Hij zette al zijn troeven op één kaart en volgde in 1688 Stadhouder-Koning Willem III naar Engeland en Ierland. Onder zijn bevel werd de katholieke James II uit Engeland verjaagd. Voor deze militaire verdienste verkreeg hij de titel “Earl of Athlone” Zijn carrière als opperbevelhebber van het Nederlandse leger eindigde abrupt met zijn dood in 1703. Ter nagedachtenis aan hem is een levensecht, nog niet eerder getoond, dodenmasker te zien.

Vluchten kon nog net
Na de inval van de Fransen in 1794 zag de Oranjegezinde Frederik Christiaan Reinhard van Reede geen andere mogelijkheid dan Stadhouder Willem V in zijn vlucht naar Engeland te volgen. Dankzij de roemruchte overwinning van zijn voorvader lukte het hem een plek te veroveren in het Engelse Hogerhuis. De prachtige mantel die voor die gelegenheid werd vervaardigd, is deze zomer in Amerongen te bewonderen.

De laatste graaf
Met Godard, Graaf van Aldenburg Bentinck komt er via overerving een permanente bewoner op kasteel Amerongen. Hij wordt de nieuwe heer van Amerongen en brengt samen met zijn vrouw en kinderen het Kasteel weer tot leven. Ook zorgt hij voor de nodige moderniseringen. Aan hem danken wij de door Pierre Cuypers gedecoreerde eetzaal en imposante portrettengalerij. In 1940 overlijdt de graaf en komt het Huys in het bezit van zijn kinderen. Uiteindelijk dragen zijn kleinkinderen het in 1977 over aan Stichting Kasteel Amerongen, die nu zorgdraagt voor de instandhouding van dit unieke erfgoed.

Kasteel Amerongen weerspiegelt tot op de dag van vandaag het besef dat de mannen een belangrijke missie in dit leven hadden te vervullen.

Kasteel Amerongen
Kasteel Amerongen is, dankzij de oorspronkelijke staat van het Huys, de tuinen en de collectie, het mooiste Nederlandse kasteel uit de Gouden Eeuw. Dit cultuurhistorische monument heeft een rijke familiegeschiedenis van 700 jaar. De bewoners speelden een belangrijke rol in de nationale en Europese geschiedenis. Godard Adriaan van Reede (1621-1691) was een sleutelfiguur in de opstand tegen de Franse overheersing. Als vergelding werd Kasteel Amerongen in 1673 door de Fransen in brand gestoken en later door zijn vrouw Margaretha Turnor weer opgebouwd. De Duitse keizer Wilhelm II (1859-1941) woonde anderhalf jaar op Kasteel Amerongen en tekende hier in 1918 de acte van troonsafstand. De dochter van de toenmalige heer van Amerongen trouwde met de adjudant van de keizer. Het kasteel is omringd door historische tuinen en ligt aan de voet van het pittoreske dorp Amerongen. Kasteel Amerongen bruist van de activiteiten zoals rondleidingen, seizoensfeesten, concerten, tentoonstellingen en kinderactiviteiten.

Kasteel Amerongen is open van dinsdag tot en met zondag van 12:00 uur tot 17:00 uur (de kassa en de kasteeltuin zijn vanaf 11.00 uur open). Kijk voor meer informatie en tickets op www.kasteelamerongen.nl en op social media.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal over de themarondleiding Mannen Met een Missie kunt u contact opnemen met de afdeling marketing en communicatie: marcom@kasteel-amerongen.nl