Zondag 5 maart 2023

In de voorjaarsvakantie staat het kasteel in het thema van de brand en dierbare bezittingen. Op 21 februari 1673 staken de Fransen het oude Kasteel Amerongen in brand. Niet alleen ging het huis van Margaretha en Godard Adriaan verloren, maar ook uniek erfgoed. De dorpsbewoners hebben nog geprobeerd geld te geven om het kasteel te redden, maar het was tevergeefs. Al in april 1672 begint Margaretha met het veilig stellen van waardevolle spullen. Margaretha was voorbereid op wat haar stond te wachten. Ze wist dat er oorlog kwam.

Die goet bewaert is wel versorcht

Deze woorden van Margaretha Turnor vormen het thema voor de Voorjaarsvakantie op Kasteel Amerongen. Hoe goed ben jij voorbereid op de toekomst? Op het moment dat er een ramp gebeurt of staat te gebeuren en je moet kiezen wat je meeneemt, wat zou dit dan zijn? Van 25 februari t/m 5 maart staat het kasteel in het teken van de brand én wat jij zou willen bewaren of beschermen.

Ten voeten uit
Godard Adriaan en Margaretha hebben zich in 1660 door de kunstschilder Jurriaen Ovens 'ten voeten uit' vast laten leggen. De portretten zijn niet alleen bijzonder door het formaat (van hoofd tot voeten), maar ook omdat het portret van Godard Adriaan op de achtergrond zíjn waardevolle bezit toont: Kasteel Amerongen. Op de tafel ligt een brief die verwijst naar zijn eervolle diplomatieke missies.

Wat is jouw meest dierbare bezit?
Laat ons in de Voorjaarsvakantie zien wat jouw meest dierbare bezitting is. Neem dit mee naar het Kasteel of kom het tekenen in de Bentinckkeuken en ga net als Godard Adriaan en Margaretha 'ten voeten uit' op de foto. Deel deze foto met ons via social media en maak kans op mooie prijzen.

Wat kun je winnen?
2 x het boek Branden of Betalen
1 x het boek Rampjaar 1672 door Luc Panhuysen
1 x het historische stripboek Het Waterwapen
1 x speelgoedknuffel

Hoe maak je kans?

  • Maak je eigen 'ten voeten uit' in de waskeuken van Kasteel Amerongen.
  • Laat op de foto zien wat jij zou bewaren bij een ramp.
  • Deel de foto via Facebook of Instagram.
  • Tag @kasteelamerongen en gebruik de #goetenbloet.

Algemene voorwaarden

  • De winactie loopt tot en met 12 maart 2023.
  • De winnaars worden op 13 maart 2023 bekend gemaakt en ontvangen persoonlijk bericht.
  • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
  • Door deelname geef je toestemming dat je foto wordt gebruikt voor social media.
  • De prijs kan afgehaald worden bij Kasteelwinkel Annebetje (datum in overleg) of verzonden worden.


Terug naar de agenda