Zaterdag 15 oktober 2022

Dit jaar is het precies 350 jaar geleden dat Lodewijk XIV Nederland binnenviel. Het is de geschiedenis ingegaan als het Rampjaar 1672. Naast Frankrijk waren ook Engeland, Münster en Keulen de vijanden van de Republiek. Stadhouder Willem III zag kans het tij te keren door slimme diplomatie.

Godard van Reede, heer van Amerongen, was als diplomaat de rechterhand van stadhouder Willem III. In deze rol reisde hij langs diverse Europese hoven om steun te vragen voor Nederland. De rol van diplomatie in crisistijd is tot op de dag van vandaag een actueel thema. Om deze reden organiseert Kasteel Amerongen op 15 oktober a.s. een symposium in de Andrieskerk waarin deze thema's centraal staan.

Tijdens het programma komen dr. Philip Mansel (vooraanstaand historicus en auteur), dr. Nina Lamal (historica en postdoctoraal onderzoeker bij NL-LAB, Humanities Cluster KNAW) de ambassadeurs van België, Bosnië, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk aan het woord over Diplomatie in crisistijd ten tijde van Lodewijk XIV en nu. Bovendien is er voldoende ruimte om het gesprek met elkaar aan te gaan. 
Tickets zijn te koop via deze link.

Programma
09.45 uur Ontvangst met koffie
10.15 uur Welkom door dhr. Herman Sietsma: directeur-bestuurder Kasteel Amerongen
10.30 uur dr. Nina Lamal: Publieksdiplomatie in de 17e eeuw
11.00 uur dr. Philip Mansel: Lodewijk XIV en Diplomatie: van Den Haag tot Constantinopel
12.00 uur Dialoog met de zaal
12.30 uur Bezoek expositie 'Goet en Bloet - Strijdvaardige familie verliest kasteel in rampjaar 1672' en lunch.
14.00 uur Introductie ambassadeurs België, Bosnië, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk door mr. Ed Kronenburg
14.15 uur Visie ambassadeurs op diplomatie in crisistijd
15.15 uur Discussie met de zaal
15.30 uur Overhandiging Oranjevaasje aan de commissaris van de Koning in Provincie Utrecht: dhr. Hans Oosters en aan de ambassadeurs door Mevr. Anastasia van der Lugt: directeur Stichting Oude Hollandse Waterlinie
16.00 uur Afsluiting

Over dr. Nina Lamal
Nina Lamal is historica en werkt als postdoctoraal onderzoeker bij NL-Lab (Humanities Cluster, KNAW). Ze onderzoekt de rol van media in politiek en internationale betrekkingen in vroegmodern Europa.

Over dr. Philip Mansel
Philip Mansel is gespecialiseerd in de geschiedenis en het hofleven van Frankrijk. Hij is tevens biograaf van het boek Lodewijk XIV - Koning van de wereld, waarin hij de Zonnekoning opnieuw tot leven brengt. Een portret van een vorst die driehonderd jaar na zijn dood nog altijd tot de verbeelding spreekt.

Over mr. Ed Kronenburg
Het middagprogramma wordt geleid door mr. Ed Kronenburg, voormalig secretaris-generaal (SG) van het ministerie van Buitenlandse Zaken (2008-2012). Daarna werd hij benoemd tot ambassadeur in Parijs en Beijing. Voor hij SG werd, doorliep hij een ambtelijke en diplomatieke loopbaan in zowel Den Haag als Brussel. In 2007-2008 bekleedde hij de functie van grootmeester (hoofd hofhouding) van het Huis van de koningin.

Toegangsprijs en ticketverkoop
Tijd: 09.45 - 16.00 uur
Locatie: Andrieskerk, Hof 16 te Amerongen
Voertaal: Nederlands en Engels
Kosten: €20,00 inclusief lunch, koffie/thee en bezoek aan het kasteel en de expositie. Vrijwilligers van Kasteel Amerongen en studenten krijgen een korting van €10,00.

Tickets zijn te koop via deze link.


Terug naar de agenda