Zaterdag 10 september 2022

Lezing : “Duurzame toekomst voor de tuinen van Kasteel Amerongen”
Tuinbaas en landgoedbeheerder Ruud Elbertse vertelt, hoe en waarom Kasteel Amerongen de tuinen voor de komende honderd jaar duurzaam in stand kan houden. Het laatste echt grote tuinontwerp was van Hugo A.C. Poortman die rond 1897 de tuinen aanpaste in diverse neo-stijlen. Ruim honderd jaar later waren de paden slecht geworden. Hoogste tijd om de oude tekeningen van Poortman op te zoeken om de oorspronkelijke paden weer terug te brengen en te voorzien van een stevige maar verfijnde en onderhoudsarme structuur.
Meer informatie

Lezing: Erfgoed in Oorlogstijd
Cultuur, als uiting van menselijke creativiteit en verbeelding, en de militaire wereld hebben op het eerste oog wellicht weinig raakvlakken. Echter hebben ze toch één overeenkomst: oorlogsgeweld is door de eeuwen heen zeer verwoestend geweest voor het materiële cultureel erfgoed. En tot op de dag van vandaag gaat dit door. Tijdens Open Monumentendag 2022 geeft Edwin Maes (Cultuurhistoricus en hoofd van de sectie Cultuurhistorische Achtergronden & Informatie en tevens als reserve luitenant-kolonel hoofd van de liaisongroep Cultureel Erfgoed binnen de Koninklijke Landmacht) een bijzondere lezing over Erfgoed in Oorlogstijd.
Meer informatie

Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug
Tijdens Open Monumentendag vindt het Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug plaats in tientallen monumenten verspreid over de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Op 10 september kun je bij Kasteel Amerongen genieten van diverse concerten. Bekijk hier het programma in het Zomerpaviljoen.

Grietmarkt en Grietmaal
Kom op zaterdag 10 september naar de Grietmarkt. Je vindt hier biologische producten, kunst, design, muziek, kinderactiviteiten, straattheater en een gezellig terras. Ook Kasteelwinkel Annebetje en Kasteel Amerongen staan met een kraam op de markt.
Lees hier meer over de Grietmarkt

Torenbeklimming Andrieskerk
Onder begeleiding van een gids kun je genieten van een prachtig uitzicht op Amerongen en de omgeving. Bovenop de toren draagt dichter John Boer een gedicht voor. Reserveren is alleen mogelijk bij de kraam naast de Andrieskerk. Toegang is gratis, maximale groepsgrootte per beklimming is 10 personen. Tijden: 11.00, 12.00, 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur

Open Monumentendag in Amerongen
In heel Amerongen zijn tijdens Open Monumentendag allerlei monumenten te bezoeken. Benieuwd wat er nog meer te doen is ? Bekijk het volledige programma op openmonumentendagamerongen.nl.


Terug naar de agenda