Zondag 13 oktober 2019

Lezing Peter Koolmees op Kasteel Amerongen

Op zondag 13 oktober om 10.30 uur geeft Peter Koolmees in het kader van Deftige Dieren de lezing Rijke dames en arme dieren: de ontwikkeling van de dierenbeschermingsgedachte in Nederland. Vanaf omstreeks 1860 trad in Nederland een mentaliteitsverandering op ten aanzien van de omgang met dieren. Het was vooral de opkomende dierenbeschermingsbeweging die de publieke aandacht vestigde op allerlei vormen van dierenmishandeling. Dierenbescherming maakte onderdeel uit van het zogenaamde 'beschavingsoffensief' van gegoede burgers", dat erop was gericht de lagere bevolkingsgroepen sociaal te 'verheffen'. In de loop van de negentiende eeuw boekte het beschavingsoffensief de nodige successen en in de twintigste eeuw werd dierenbescherming een algemeen goed. In de lezing wordt onder meer ingegaan op de rol die vooraanstaande vrouwen in de ontwikkeling van de dierenbescherming hebben gespeeld.

Programma

10.00 uur Inloop met koffie en thee
10.30 uur Start lezing
11.30 uur Afronding

Prijzen en aanmelden

De lezing kost € 7,50 p.p. Museumkaart is geldig. Tickets zijn uitsluitend te boeken online via onderstaand boekingssysteem.

Over Peter Koolmees

Prof. dr. Peter Koolmees is bijzonder hoogleraar Diergeneeskunde in Historische en Maatschappelijke Context aan de faculteiten Geesteswetenschappen en Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Vanaf 1973 is hij werkzaam bij de faculteit Diergeneeskunde, thans als docent-onderzoeker op het gebied van de veterinaire volksgezondheid en wetskennis en de geschiedenis van de diergeneeskunde bij de divisie Veterinary Public Health van het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS). Sinds 2002 is hij tevens conservator van de afdeling Diergeneeskunde van het Universiteitsmuseum en sinds 2006 is hij lid van het Descartes Centre aan de Universiteit Utrecht. In de periode 2000-2004 was hij voorzitter van de World Association for the History of Veterinary Medicine en in 2008 werd hij weer herkozen in deze functie. In 1999 ontving hij de George Sarton medaille van de Universiteit Gent voor zijn bijdrage aan de wetenschapsgeschiedenis.


Terug naar de agenda