Zaterdag 10 september 2022

Cultuur, als uiting van menselijke creativiteit en verbeelding, en de militaire wereld hebben op het eerste oog wellicht weinig raakvlakken. Echter hebben ze toch één overeenkomst: oorlogsgeweld is door de eeuwen heen zeer verwoestend geweest voor het materiële cultureel erfgoed. En tot op de dag van vandaag gaat dit door.

Tijdens Open Monumentendag 2022 geeft Edwin Maes een bijzondere lezing over Erfgoed in Oorlogstijd. Zijn er bijvoorbeeld vergelijkingen te maken tussen de verwoesting van Kasteel Amerongen in 1672 en het bombardement van de beroemde burcht Krak des Chevaliers tijdens de Syrische burgeroorlog in 2014? Hoe gaan we in binnen- en buitenland om met cultureel erfgoed tijdens gewapende conflicten? Welke afspraken zijn daarover gemaakt. Edwin Maes geeft een historische schets van de internationale bescherming van cultureel erfgoed en de opvallende rol die Nederland daarin speelt.

Edwin Maes
Edwin Maes is cultuurhistoricus. Hij is hoofd van de sectie Cultuurhistorische Achtergronden & Informatie en tevens als reserve luitenant-kolonel hoofd van de liaisongroep Cultureel Erfgoed binnen de Koninklijke Landmacht.

Goet en Bloet
Na de lezing kun je de expositie Goet en Bloet bekijken. De expositie op het Kasteel leidt door de verhalen van de familie Van Reede en toont veerkracht in tijden van ramp. Je ontdekt unieke brieven uit deze tijd en bijzondere collectiestukken. Kijk hier voor meer informatie over de tentoonstelling.

Praktische informatie
Datum: zaterdag 10 september
Tijden: 13.30 uur en 15.00 uur
Kosten: toegang tot de lezing is gratis.
Locatie: Napoleonschuur, Jhr.Burg.H.van den Boschstraat 44, 3958CD Amerongen

Bekijk hier het hele programma voor Open Monumentendag 2022


Terug naar de agenda