Zaterdag 10 september 2022

Tuinbaas en landgoedbeheerder Ruud Elbertse vertelt tijdens Open Monumentendag 2022 hoe en waarom Kasteel Amerongen de tuinen voor de komende honderd jaar duurzaam in stand kan houden.

Al eeuwen liggen de tuinen van Kasteel Amerongen tussen grachten, muren en dijken op min of meer dezelfde manier. Het laatste echt grote tuinontwerp was van Hugo A.C. Poortman die rond 1897 in opdracht van Graaf Aldenburg Bentinck de tuinen aanpaste in diverse neo-stijlen. Hij behield daarbij grotendeels de bestaande velden en padenstelsels die er al eeuwen lagen en maakte gebruik van de bomenlanen en heesters die er al stonden. Zo ontstond er een afwisselend maar voornaam geheel dat goed paste bij de neo-stijlen van architect Pierre Cuypers die binnen in het ‘Huys’ de boel had mogen verfraaien.

Nieuwe duurzame paden
Ruim honderd jaar later waren de paden slecht geworden. De ondergrond van puin kwam naar boven waardoor onderhoud bijna onmogelijk was en bezoekers struikelden over stenen. Door het vele kantjes snijden van de gazons waren de historische lijnen in de tuin op veel plekken verdwenen. Hoogste tijd om de oude tekeningen van Poortman op te zoeken om de oorspronkelijke paden weer terug te brengen en te voorzien van een stevige maar verfijnde en onderhoudsarme structuur.

Duurzame beregening
De droogte van de afgelopen jaren heeft deze historische plek enorm onder druk gezet. Monumentale bomen lieten spontaan hun takken vallen, bloemenborders verdroogden en gazons werden stoffig. Om verder verval tegen te gaan is er afgelopen voorjaar door de hele tuin beregening aangelegd. Op een duurzame, zeer precieze manier kunnen alle delen van de tuin nu voldoende water krijgen.

Lees hier meer over de tuin van Kasteel Amerongen
Het hele programma van Open Monumentendag 2022 vind je hier

Praktische informatie
Datum: zaterdag 10 september
Tijden: 12.30 uur en 14.30 uur
Kosten: Op Open Monumentendag kunt u de tuin gratis bezoeken, ook toegang tot de lezing is gratis. Wilt u het kasteel bezoeken? Reserveer dan uw entreekaarten.
Locatie: Zomerpaviljoen in de moestuin van Kasteel Amerongen


Terug naar de agenda