Educatie

Mijn heer en liefste hartje, Historische verhalen in Amerongen

1.    In Amerongen maken leerlingen kennis met een deel uit de geschiedenis door middel van een  levende geschiedenisles, verteld door rasverteller Victor Frederik. Hij vertelt over de tijd waarin Margaretha Turnor en heer Godard, de bewoners van kasteel Amerongen, leefden. Hij vertelt over de tijd, hun leven en de briefwisseling die zij hebben. En hij introduceert een brief van Margaretha Turnor, die hij in de klas achterlaat.

2.    De leerlingen lezen en 'vertalen' de brief van Margaretha. Zij praten over het dilemma dat zij in haar brief aan de kaak stelt, wel of niet 3000 gulden betalen, filosoferen over het begrip chantage en schrijven vervolgens de brief die de heer Godard geschreven zou kunnen hebben. Deze brief vertalen zij van modern Nederlands terug naar een brief in Oud Nederlands. Daarbij maken zij gebruik van woorden uit de brief van Margaretha en van de website belegen woorden. www.belegenwoorden.nl

3.    Met de eigen geschreven brief bezoeken de leerlingen kasteel Amerongen. Zij bekijken de (echte) brieven van Margaretha en Godard en bezoeken tenslotte het kasteel met een speciale kijkopdracht.

Het project Historische verhalen is ontwikkeld voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs en maakt deel uit van het Cultuurprogramma, dat Kunst Centraal organiseert om leerlingen via een kunstzinnige invalshoek te laten kennismaken met  hun lokale culturele omgeving.


Educatie