Organisatie Oude Muziek : Reinoud van Mechelen 26 maart 2017 20.00 uur

26 maart 2017

"Erbarme dich"

Bachs mooiste aria's voor tenor en traverso

op zondag 26 maart 2017 - aanvang 20.00 uur in het Koetshuis van Kasteel Amerongen :

 'Kleine parels'; zo noemt tenor Reinoud Van Mechelen deze aria's uit Bachs cantates voor tenor, traverso en basso continuo. Van Mechelen, lievelingssolist van Christie, Rousset en anderen, stelde het programma samen als een prelude op de passietijd, met onder andere de aria Erbarme dich uit BWV 55, Ach ziehe die Seele uit BWV 96 en enkele instrumentale werken zoals de Partita voor traverso.

Reinoud Van Mechelen & a nocte temporis
Reinoud Van Mechelen, tenor
Anna Besson, traverso
Benjamin Alard, orgel en klavecimbel
Ronan Kernoa, cello

Reinoud Van Mechelen:

'Mijn uitgangspunt bij het samenstellen van dit kamermuziekprogramma was de dialoog tussen tenor en traverso. In mijn zoektocht door de cantates van Johann Sebastian Bach stuitte ik al snel op enkele pareltjes voor deze bezetting. Eén daarvan is Wo wird in diesem Jammertale, een lange da capo-aria die uitblinkt door zijn expressiviteit. Dit stuk is het sleutelwerk van dit programma.

De titel 'Erbarme dich' verwijst niet naar de overbekende alt-aria uit de Matthäus-Passion maar naar een aria uit Bachs enige solocantate voor tenor. De vraag om barmhartigheid is daarin voor zowel de traverso als de tenor meesterlijk getoonzet.

De bezetting met tenor, traverso, klavecimbel en cello leent zich uitstekend voor een kleurrijke uitvoering van de Bachcantates die op het programma staan. In de vocale stukken, die allemaal geestelijk van aard zijn, komen erg uiteenlopende emoties aan bod. Daarin staat niet per se de religie centraal, maar juist de mens met al zijn menselijke sterktes en zwaktes. Bach weet die soms moeizame zoektocht naar onszelf subliem in muziek uit te drukken.'

Tenor Reinoud Van Mechelen zong als kind in het kinderkoor Clari Cantuli. Vanaf zijn achttiende volgde hij zanglessen van Anne Mertens en Nicolas Achten aan het stedelijk conservatorium van Leuven. Als solist werkt Van Mechelen regelmatig met ensembles als L'Arpeggiata, Scherzi Musicali, Ricercar Consort, EUBO en Collegium Vocale Gent. In 2011 maakte hij deel uit van de vijfde editie van 'Le Jardin des Voix', de barokacademie van Les Arts Florissants.

Kaarten zijn te bestellen via : Organisatie Oude Muziek

Tip voor een cultureel dagje uit : combineer uw concertbezoek vooraf met een bezoek aan Kasteel Amerongen en laat u verrassen door haar bewogen geschiedenis en geniet aansluitend van een heerijk diner in Restaurant Bentinck!

 

online kaartverkoop

"Erbarme dich", Reinaud van Mechelen & a node temporis 26 maart 2017
Het ís zoals het was. Huis vol muziek.